Странице

Monday 12 September 2011

Little Man Tate (1991) / Mali Čovek Tejt



Slika

>> Opis Filma: <<

Fred Tate je uistinu poseban i nadprosečno inteligentan dečak. Sa samo sedam godina rešava teške matematičke problemske zadatke i neverojatno dobro svira klavir. Majka Dede radi kao konobarica i živi sama i bez obzira na to što je svesna njegove genijalnosti, htela bi da dečak ima normalno detinjstvo, iako dečak zbog svoje inteligencije, teško pronalazi zajednički jezik s vršnjacima. 

Doktorica Jane Grierson pronalazi male genije poput Freda i htela bi ga uključiti u posebni program i s njim odraditi nekoliko testova, ali Fred mora otići od kuće. Dede se isprva protivi, ali popusti nakon što se na Fredovom rođendanu ne pojavi nijedno pozvano dete. 

On se upisuje na fakultet i studira fiziku, a tamo se sprijatelji s jednim studentom, no i to se prijateljstvo pokaže kratkotrajno. Doktorica Jane zavolela je jako dečaka i na sve načine mu se pokušava približiti, no njen tutorski pristup ne dopire do Freda, koji se sve više povlači u sebe. 

Nakon jednog televizijskog nastupa, na kojem se osramoti recitujući pesmicu svog starog školskog kolege, pobegne kući i vrati se majci, gde se jedino oseća sigurno.



Žanr: Drama 

Režiser: Jodie Foster 

Glavne uloge: Jodie Foster, Dianne Wiest, Adam Hann-Byrd

Prevod filma << ovde >>

No comments:

Post a Comment